Terug naar overzicht

Pompelmoes - 30

Citrus maxima

Citrus maxima

Citrus maxima, ook wel bekend als de pompelmoes, is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het is de grootste van alle citrusvruchten en kan variëren in grootte van een grapefruit tot een voetbal. De schil van de pompelmoes is dik en heeft een geelgroene kleur, terwijl het vruchtvlees geelachtig tot roze van kleur kan zijn. De smaak van het vruchtvlees is zoet en mildzuur, en het heeft een licht bittere nasmaak. De Citrus maxima boom is een groenblijvende boom die in warme klimaten groeit en veel zonlicht en regelmatig water nodig heeft. De boom bloeit in het voorjaar en de vruchten rijpen in de late herfst en winter. De vruchten worden wereldwijd geteeld en zijn vooral populair in Azië. Ze worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun gezondheidsvoordelen en worden steeds populairder in de westerse keuken vanwege hun unieke smaak en textuur.

Andere mensen bekeken ook..

Chinese Kumquat (laagstam)

Chinese Kumquat (laagstam)

Citrus japonica, ook bekend als de kumquat, is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De vrucht lijkt op een kleine ovale sinaasappel en heeft een heldere oranje kleur. In tegenstelling tot andere citrusvruchten heeft de kumquat een eetbare schil en een zure, bitterzoete smaak. De kumquat wordt vaak in zijn geheel gegeten, inclusief de schil, en wordt vaak gebruikt als decoratie in gerechten en drankjes vanwege zijn heldere kleur en unieke smaak. De vrucht is ook een goede bron van vitamine C en vezels. De Citrus japonica boom is een groenblijvende boom die in warme klimaten groeit. Het heeft veel zonlicht en regelmatig water nodig om goed te groeien. De kumquat bloeit in het voorjaar en de vruchten rijpen in de late herfst en winter.

Lees meer
Abelia

Abelia

Abelia grandiflora is een groenblijvende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De struik is inheems in China en wordt vaak gekweekt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. De Abelia grandiflora kan 1 tot 3 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die aan de onderkant lichter zijn van kleur. In de late zomer en herfst produceert de struik talrijke trompetvormige, geurende bloemen in tinten van wit, roze en lichtpaars. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. De Abelia grandiflora is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en kan groeien in een breed scala aan omstandigheden, van volle zon tot lichte schaduw. De struik groeit het best in goed doorlatende grond en vereist matig water geven. Snoeien kan worden gedaan in het voorjaar om de vorm en grootte van de struik te behouden. De plant wordt soms gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en aantrekkelijke uiterlijk.

Lees meer