Veel gestelde vragen

Moest er toch nog iets niet tussen staan kan je ons altijd contacteren via planten@orangeriejaeken.be of 03/458.11.65

Algemeen

In de serre kan je betalen met Bancontact, cash of Payconiq.

Jammer genoeg aanvaardt onze mobiele pinautomaat geen digitale eco-cheques.

Vraag er achter en wij maken ze voor jou. De factuur wordt achteraf opgestuurd via mail of met de post.

Uiteraard! Wij weten zelf hoe moeilijk het is om te kiezen voor iemand anders. Een cadeaubon is dan de ideale oplossing. Je kan de bon hier komen halen. Lukt het je echt niet? Mail ons de gegevens en dan sturen we de cadeaubon op na betaling.

Geen zorgen, wij helpen je wel. Er zijn meerdere mogelijkheden: * Je laat je planten even staan in de serres en komt op een later moment terug met een aanhangwagen of een groter voertuig. * Wij zorgen voor vervoer! Kijk even bij 'Leveren jullie ook?' en je weet zo hoeveel het je kost.

Dat doen we zeker. Kan je aankoop in een kleine bestelwagen? Dan leveren we dit zelf. -> Transport: 4,5 euro excl. BTW per kilometer met een minimum van 45 euro Heb je wat meer gekocht en past het enkel in een grote bestelwagen of vrachtwagen? Wij werken samen met een externe firma. -> Transport: 4,5 euro excl. BTW per kilometer met een minimum van 50 euro -> handarbeid laden en lossen: 45 euro excl. BTW per uur met een minimum van een half uur -> machine-uren laden en lossen: 80 euro excl. BTW per uur met een minimum van een half uur Opgepast, de planten worden voor de deur geleverd! Wil je ze toch graag achteraan in de tuin, dan moet dit op voorhand gezegd worden zodat ze met twee kunnen komen. Deze tweede man moet uiteraard ook betaald worden (45 euro excl. BTW per uur).

Nee, voorlopig doen we dit nog niet. De meeste van onze planten zijn immers groter dan de dozen van de post. Woon je wat verder? Probeer toch eens langs te komen. De meeste klanten lopen gemakkelijk een uurtje in de serres rond.

Jazeker, geef ons een seintje via mail of telefoon en wij zetten de plant(en) maximaal een maand lang voor jou opzij.

Onze zondagsopeningen van 2024: 21 april: 11 tot 17u 5 mei: 10 tot 18u 19 mei: 11 tot 17u 2 juni: 11 tot 17u Kom gerust eens langs!

Overwintering

De meeste planten die wij verkopen, kunnen niet buiten blijven tijdens de koude wintermaanden. Ze moeten wat warmer staan, overwinteren dus. Voor het merendeel van de kuipplanten ligt de ideale temperatuur tussen de 5° en 10°C. Ook zonlicht is heel belangrijk in de wintermaanden. Zo’n lichte, verwarmde ruimte heeft niet iedereen. Gelukkig kunnen wij hiermee helpen. Een deel van onze serres is gereserveerd voor jouw planten!

Voor de overwintering van planten tussen 20 oktober en 10 mei, vragen we 75 euro excl. BTW per m². Blijven je planten langer staan of komen ze extra vroeg dan vragen we 7,5 euro excl. BTW per week per m². Omwille van de vaste kosten, rekenen we minstens 1m² aan. Daarna tellen we verder per 25cm.

Vanaf 20 oktober kunnen je planten hier terecht. In de wintermaanden zijn we enkel open in de week op onze vaste openingsdagen (maandag, donderdag en vrijdag). Kan je alleen op zaterdag? Geen probleem, laat het ons gewoon weten en we spreken een dag af. Het ophalen van de planten moet voor 10 mei gebeuren. Blijven ze langer staan? Geen nood, we laten ze niet sterven. Je zal alleen wat extra moeten betalen (7,5 euro excl. BTW per week per m²) .

Helaas, hiermee kunnen we jullie niet helpen. Wij overwinteren enkel de planten van zelfbrengers.

De serres waarin jouw planten komen te staan, worden verwarmd tot 4° à 6°C. Niet alle planten zullen dus overleven. Wat kan zeker: Citrussen, Agapanthussen, vijgenbomen, palmbomen, olijfbomen,… Wat kan zeker niet: kamerplanten, Dipladenia, Bougainvillea, Hibiscus,… Wil je deze toch binnenbrengen? Geen probleem, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor sterfte.

Bij een gewone overwintering geven wij jouw planten een verwarmde serre van 4° à 6°C. We zorgen ervoor dat ze op en tijd en stond water en mest krijgen. Voor je de planten terug mee naar huis neemt, zorgen we ervoor dat het onkruid gewied is en de eventuele dorre bladeren gesnoeid zijn. Wil je toch graag dat een bepaalde plant verpot wordt of moet er eens grondig gesnoeid worden? Dit kan allemaal. We werken met een uurtarief van 45 euro excl. BTW voor al onze arbeid. Voor de potgrond gebruiken we de zakken die we ook in de serre verkopen. Dit zijn dezelfde prijzen als voor de verkoop. Hoeveel zakken we nodig hebben, hangt af van de grootte van je pot.

Citrus

De meeste soorten zullen je dankbaar zijn met die zonnige plaats. Hoe meer zon, hoe meer verdamping. Voldoende water geven is dus de boodschap. Veel Citrussen houden ook van een warme plaats. Moet je dus kiezen uit volle zon en veel wind of halfvolle zon uit de wind, ga dan maar voor die laatste. De Sukades zijn een uitzondering. Deze planten houden meer van een warme schaduwrijke plaats. Een plekje in de ochtend- of avondzon is meer hun ding.

Misschien denk je wel dat de Citrus plant niet veel nodig heeft, maar niets is minder waar. In de warmere maanden mag de kluit van een Citrus licht vochtig staan. Naargelang de standplaats en het weer wil dit zeggen dat je ze in de zomer iedere dag giet. Een gouden tip: gezonde planten krijgen wekelijks een douche in de warme maanden. Propere bladeren zorgen voor meer fotosynthese. Bovendien zijn er ook heel wat lastige insecten die niet zo van water houden. In de koudere periode gaan Citrussen in winterrust en zullen de planten minder verbruiken maar zeker niet niets. Het zijn groenblijvende planten. Ook in de winter is er dus verdamping. In plaats van een dagelijkse gietbeurt, moet dit nu 1 keer per week of zelfs maar om de 2 weken. Niet alleen water is belangrijk, ook de nodige voedingsstoffen zorgen voor jouw droomplant. Zorg dat er voldoende stikstof zit in de voeding voor een mooie groene boom. Uiteraard wil je ook wel de geur en kleur van de bloesem en vruchten. Die krijg je door voldoende kalium bij te geven. Net als de mens, wil ook de Citrus regelmaat. Ga je voor vloeibare voeding, dan mag je dit wekelijks of 2-wekelijks geven. Een korrel werkt trager en moet je maar om de 2 maanden geven. Wil je je plant extra in de watten leggen? Om de 3 maanden een behandeling met bladvoeding doet wonderen. Opgepast: wortelvoeding blijft het belangrijkste. Geef je enkel bladvoeding, dan zal je Citrus binnen de kortste keren wegkwijnen.

Alle planten in pot willen zo nu en dan eens nieuwe aarde. De grond rond de wortels houdt het water en de voedingsstoffen vast. Planten kunnen dan op hun eigen tempo eruit halen wat ze nodig hebben. Als de grond "op" is: teveel wortels of geen voeding meer, dan zal de plant niet meer groeien. Misschien denk je nu: 'Dat is prima voor mij!' Helaas krijg je op langere termijn ook geen of slechts enkel kleine vruchten. Dat willen we vermijden. Kleine Citrus planten geef je best om de twee jaar een nieuwe pot. Ga niet meteen voor een reuze exemplaar maar vergroot met slechts enkele centimeters. Citrussen wortelen heel traag. Als de pot te groot is, kunnen ze de voeding niet goed opnemen. Eens je plant wat groter is, kan die verpotbeurt ook wel om de 4 à 5 jaar plaats vinden. Gebruik kwalitatieve potgrond speciaal voor potplanten. Deze grond is niet te zwaar en houdt de meststoffen en het water beter bij. De plant krijgt zo meer tijd om alles op te nemen en dus te groeien.

Om een mooie vorm te behouden, kan je best af en toe de schaar er inzetten. Voor alle tips en tricks kan je onderaan de pagina de tutorials bekijken. Dit kan ik wel al meegeven: * zorg voor een scherpe snoeischaar * ontsmet je snoeischaar voor en na het snoeien * snoeien doet groeien

Citrussen staan graag in een lichte ruimte. Deze kan je best verwarmen tussen 5° en 10° C. Natuurlijk zijn er ook soorten die wat meer koude kunnen verdragen en andere die liever wat warmer staan. Wijzelf stoken tot 6°C en kunnen al onze soorten goed overwinteren. Mochten de limoenplanten of pompelmoezen het voor het zeggen hebben, dan zou het warmer zijn. Een Meyer-citroen, kumquat of limequat kan dan weer wat kouder staan.

Agapanthus

Dit is helemaal niet waar. Agapanthussen hebben grond rond de wortels nodig om water en mest in vast te houden. De wortels kunnen dan op eigen tempo nemen wat ze nodig hebben. Moet de Agapanthus dan ieder jaar verpot worden? Zeker niet. Bij het verpotten beschadig je toch altijd een deel van de wortels. Als de plant ieder jaar opnieuw zich moet herstellen, zal hij minder energie hebben voor de bloemen.

Vanaf half augustus tot en met september verpot, scheur of plant je je Agapanthus in volle grond. De meeste bloemen zijn dan verwelkt en de nieuwe bloemen zijn nog niet gevormd. Het ideale moment dus om je plant eens goed te verwennen!

De sterke, vlezige wortels van de Agapanthus kan je gemakkelijk in stukken snijden. Lukt het je niet meer met een mes, gebruik dan een goede steekschop of scherpe bijl. Kijk eerst even naar de vorm van je Agapanthus voor je eraan begint. Bepaal dan of je de plant in 2, 3 of zelfs 4 stukken wil. Een gouden tip om de wortelgroei te bevorderen: vergeet niet om onderaan altijd een stuk van de wortels af te snijden. Na het scheuren, kan je best je Agapanthus zo snel mogelijk weer oppotten en water geven. Zo drogen de beschadigde wortels niet teveel uit. Vanaf half augustus tot en met september kan je deze klus uitvoeren. De oude bloemen zijn verwelkt, de nieuwe nog niet aanwezig en de plant kan nog voldoende herstellen voor de winter.

Jazeker. Agapanthussen, ook wel Arikaanse lelie genoemd, komen van Zuid-Afrika. Ze staan graag zonnig. Ideaal dus voor dat terras op het zuiden.

Deze Zuid-Afrikaanse bloem staat graag licht vochtig. Als de wortels voldoende grond rond zich hebben, zal je minder water moeten geven. De grond houdt het water immers vast opdat de plant het langzaam kan opnemen. Agapanthussen hebben een hekel aan natte voeten. Dit zorgt snel voor wortelrot. Zorg er dus door dat het water onderaan altijd weg kan. Een goede luchtcirculatie doet wonderen. In de wintermaanden moet je opmerkelijk minder gieten. Bladverliezende Agapanthussen kunnen zelfs een hele tijd zonder water tijdens die koude maanden. En wat met de mest? Bij Agapanthussen willen we vooral veel bloem hebben. Zorg er dan ook voor dat de mest aangepast is aan zulke planten. Een NPK-verhouding van 5-10-15 of zelfs 7-14-21 is ideaal. Bij organische mest zullen er nooit zo'n grote verschillen zijn in de cijfers. Belangrijk is dat het derde cijfer (Kalium) veel hoger ligt. Kies bijvoorbeeld voor een goede tomatenmest. Hier zit ook meer Kalium in. Mesten gebeurd vooral in de lente en in het najaar. Dan worden de nieuwe bloemen gevormd.

Tijdens de wintermaanden staan Agapanthussen in pot graag vorstvrij . De ideale temperatuur is 3°C. Agapanthussen die hun bladeren behouden in de winter, hebben ook nood aan zonlicht. Geef ze dus een plaatsje aan het raam. Bladverliezende Agapanthussen mogen eventueel in een donkere ruimte staan zoals een kelder of garage. Zitten jouw planten in volle grond? Zorg ervoor dat ze niet te nat staan en dek ze tijdens de koude maanden af. Dit kan met luchtig materiaal zoals stro of bladeren. Wij raden wel altijd aan om enkel de bladverliezende soorten in de volle grond te steken. Groenblijvende bevriezen veel sneller.

Tutorials

Algemene citrussnoei

Af en toe kan je jouw Citrus best eens grondig snoeien. In dit filmpje geef ik een paar tips en ook waarom je dit best zo doet. Geen zin of tijd om het hele filmpje uit te zien? Hier zijn alle tips nog eens op een rijtje: * Ontsmet je snoeischaar! Net als bij mensen hebben ook planten last van virussen en bacteriën. Om deze niet over te brengen van de ene op de andere plant, raden wij aan om je snoeischaar tussen elke beurt goed te ontsmetten. * Zet je plant centraal: Door je Citrus in het midden te plaatsen, kan je de plant langs alles kanten bekijken. Zo zie je beter waar je moet snoeien. * Zorg voor een rechte snijwonde: Hoe kleiner de oppervlakte, hoe minder kans om een infectie of ziekte. * Start met het kuisen van je plant: Om een beter beeld te krijgen, is het goed om eerst alle dorre stukken weg te snoeien. Ook oude snoeiwonden die wat ingedroogd zijn en niet meer uitschieten kunnen best verwijderd worden. * Snoei alle naar binnen toe groeiende takken en schurende takken weg: Voor een gezonde, groene plant, is het belangrijk dat deze zoveel mogelijk licht opneemt. Ook de binnenkant van onze kruin moet licht hebben. Daarom raden wij aan om takken die naar binnen toe groeien te verwijderen. Daarnaast is het ook belangrijk om schurende takken weg te snoeien. Zolang dit kleine takken zijn, is er geen probleem. Maar van zodra de takken tegen elkaar groeien, zal uiteindelijk één van de twee het onderspit delven. Dit willen we niet, zeker niet als het gaat om volgroeide takken. * Na de binnenkant volgt de buitenkant: Nu we de kern helemaal opgekuist hebben, kunnen we overgaan naar de buitenste takken. Durf snoeien! Af en toe wil dit zeggen dat je een grote tak ver moet insnoeien. Dit is geen probleem. De andere kleinere takken nemen het wel over. Planten groeien vooral naar boven toe. De zijkanten van onze Citrus hoef je dan ook niet te fel in te snoeien.

Ontdek meer