Terug naar overzicht

Aardbeiboom - 35

Arbutus unedo

Arbutus unedo

Arbutus unedo, ook wel bekend als de aardbeiboom, is een groenblijvende boom of struik die inheems is in het Middellandse Zeegebied en delen van West-Europa. De boom kan tot 10 meter hoog worden en heeft donkergroene, glanzende bladeren en een gladde, roodbruine schors. In de late herfst produceert de aardbeiboom kleine, geurige bloemen die zich ontwikkelen tot ronde, oranje-rode vruchten die lijken op aardbeien. De vruchten hebben een zoete, licht zure smaak en worden vaak vers gegeten of verwerkt tot jam, likeuren en andere culinaire toepassingen. Arbutus unedo wordt vaak gekweekt als sierboom vanwege zijn opvallende bloemen en vruchten, evenals zijn aantrekkelijke bladeren en textuur van de schors. De boom gedijt goed in warme en droge klimaten en kan in veel tuinen en parken worden gevonden. Naast zijn esthetische waarde heeft de aardbeiboom ook enkele traditionele medicinale toepassingen, zoals het gebruik van de bladeren en schors in thee om de spijsvertering te bevorderen.

Andere mensen bekeken ook..

Bergamot in soort

Bergamot in soort

Citrus bergamia is een citrusvrucht die bekend staat om zijn olie, die wordt gewonnen uit de schil en veel wordt gebruikt in de parfum- en voedingsindustrie. De bergamia is een kleine boom die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Het wordt nu voornamelijk geteeld in Zuid-Italië, met name in de regio Calabrië, waar het een van de belangrijkste commerciële gewassen is. De vruchten van Citrus bergamia zijn klein en rond. Ze hebben een dunne, geelgroene schil en het vruchtvlees is zuur en bitter van smaak. Het meest opvallende kenmerk van Citrus bergamia is de productie van bergamotolie uit de schil van de vrucht. Bergamotolie wordt veel gebruikt in de parfumindustrie vanwege zijn frisse en licht kruidige geur. Het wordt ook gebruikt als smaakstof in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, vaak in Earl Grey-thee en diverse culinaire toepassingen.

Lees meer
Dwerglepeltjesboom

Dwerglepeltjesboom

Myoporum parvifolium is een groenblijvende struik die afkomstig is uit Australië. Deze variëteit staat bekend om zijn opvallende witte of roze bloemen en wordt vaak gebruikt vanwege zijn aantrekkelijke esthetiek en droogtetolerantie. De 'Rosa' of 'Pink' variant produceert overvloedige bloemen die in de lente en zomer bloeien en een prachtige aanvulling vormen op tuinen en landschappen. Naast zijn decoratieve waarde, gedijt Myoporum parvifolium goed in warme, droge omgevingen en is het een veerkrachtige en gemakkelijk te onderhouden plant. Met zijn mooie bloemen en weinig onderhoud voegt deze variëteit een vleugje kleur en vitaliteit toe aan tuinen en landschappen.

Lees meer