Terug naar overzicht

Europese dwergpalm - 16

Chamaerops humilis

Chamaerops humilis

Chamaerops humilis, ook wel bekend als de Europese dwergpalm of de mediterrane waaierpalm, is een groenblijvende palmboom die inheems is in het Middellandse Zeegebied en delen van Noord-Afrika. De palm kan groeien tot een hoogte van 2 tot 5 meter en heeft een ronde, stekelige stam en waaiervormige bladeren die groen tot blauwgroen zijn en tot 1 meter breed kunnen worden. In de late lente tot de vroege zomer produceert de palm kleine, onopvallende bloemen die zich ontwikkelen tot kleine, bruine vruchten. Chamaerops humilis wordt veel gekweekt als sierplant vanwege zijn exotische uitstraling en vermogen om warme, droge klimaten te verdragen. De palmboom wordt vaak gebruikt om tuinen en parken te versieren en kan ook worden gekweekt in potten voor binnenshuis. Daarnaast wordt Chamaerops humilis ook gebruikt voor zijn vezels en het blad wordt gebruikt in manden maken en als dakbedekking. De palm is ook een belangrijke bron van voedsel voor bepaalde soorten vogels en insecten.

Andere mensen bekeken ook..

Chinese Kumquat (laagstam)

Chinese Kumquat (laagstam)

Citrus japonica, ook bekend als de kumquat, is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De vrucht lijkt op een kleine ovale sinaasappel en heeft een heldere oranje kleur. In tegenstelling tot andere citrusvruchten heeft de kumquat een eetbare schil en een zure, bitterzoete smaak. De kumquat wordt vaak in zijn geheel gegeten, inclusief de schil, en wordt vaak gebruikt als decoratie in gerechten en drankjes vanwege zijn heldere kleur en unieke smaak. De vrucht is ook een goede bron van vitamine C en vezels. De Citrus japonica boom is een groenblijvende boom die in warme klimaten groeit. Het heeft veel zonlicht en regelmatig water nodig om goed te groeien. De kumquat bloeit in het voorjaar en de vruchten rijpen in de late herfst en winter.

Lees meer
Abelia

Abelia

Abelia grandiflora is een groenblijvende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De struik is inheems in China en wordt vaak gekweekt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. De Abelia grandiflora kan 1 tot 3 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die aan de onderkant lichter zijn van kleur. In de late zomer en herfst produceert de struik talrijke trompetvormige, geurende bloemen in tinten van wit, roze en lichtpaars. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. De Abelia grandiflora is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en kan groeien in een breed scala aan omstandigheden, van volle zon tot lichte schaduw. De struik groeit het best in goed doorlatende grond en vereist matig water geven. Snoeien kan worden gedaan in het voorjaar om de vorm en grootte van de struik te behouden. De plant wordt soms gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en aantrekkelijke uiterlijk.

Lees meer