Terug naar overzicht

Zoete citroen - 213

Citrus limettioides

Citrus limettioides

Citrus limettioides, ook wel bekend als de Sweet Lime of Sweet Lemon, is een citrusvrucht die verwant is aan de Citrus limetta. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt nu gekweekt in vele delen van de wereld, waaronder India, Indonesië en de Filippijnen. De boom van Citrus limettioides kan 4-6 meter hoog worden en heeft een ronde kroon met doornen. De vruchten zijn middelmatig en hebben een ronde of ovale vorm, variërend van ongeveer 3-5 cm in diameter. De schil is dun en glad. De vrucht heeft een zoete smaak, vergelijkbaar met die van Citrus limetta, maar heeft ook een licht bittere ondertoon. In sommige delen van de wereld wordt Citrus limettioides ook gebruikt voor cosmetische toepassingen vanwege de vermeende huidverhelderende eigenschappen. Extracten van de schil worden gebruikt in huidverzorgingsproducten zoals crèmes, lotions en zeep.

Andere mensen bekeken ook..

Chinese Kumquat (laagstam)

Chinese Kumquat (laagstam)

Citrus japonica, ook bekend als de kumquat, is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De vrucht lijkt op een kleine ovale sinaasappel en heeft een heldere oranje kleur. In tegenstelling tot andere citrusvruchten heeft de kumquat een eetbare schil en een zure, bitterzoete smaak. De kumquat wordt vaak in zijn geheel gegeten, inclusief de schil, en wordt vaak gebruikt als decoratie in gerechten en drankjes vanwege zijn heldere kleur en unieke smaak. De vrucht is ook een goede bron van vitamine C en vezels. De Citrus japonica boom is een groenblijvende boom die in warme klimaten groeit. Het heeft veel zonlicht en regelmatig water nodig om goed te groeien. De kumquat bloeit in het voorjaar en de vruchten rijpen in de late herfst en winter.

Lees meer
Abelia

Abelia

Abelia grandiflora is een groenblijvende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De struik is inheems in China en wordt vaak gekweekt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. De Abelia grandiflora kan 1 tot 3 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die aan de onderkant lichter zijn van kleur. In de late zomer en herfst produceert de struik talrijke trompetvormige, geurende bloemen in tinten van wit, roze en lichtpaars. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. De Abelia grandiflora is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en kan groeien in een breed scala aan omstandigheden, van volle zon tot lichte schaduw. De struik groeit het best in goed doorlatende grond en vereist matig water geven. Snoeien kan worden gedaan in het voorjaar om de vorm en grootte van de struik te behouden. De plant wordt soms gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en aantrekkelijke uiterlijk.

Lees meer