Terug naar overzicht

Vijgenboom XL - 961

Ficus carica

Ficus carica

De vijgenboom, wetenschappelijk bekend als Ficus carica, is een vruchtboom die behoort tot de familie Moraceae. Het is een van de oudste fruitbomen die door mensen worden gekweekt en heeft een rijke geschiedenis van cultivering die teruggaat tot duizenden jaren geleden. De vijgenboom is inheems in de Middellandse Zee en wordt nu wereldwijd gekweekt vanwege zijn heerlijke, zoete vruchten en decoratieve waarde. De boom heeft grote, handvormige bladeren en kan variëren in grootte van een kleine struik tot een grote, uitgestrekte boom, afhankelijk van de variëteit en groeiomstandigheden. De vruchten van de vijgenboom, bekend als vijgen, zijn eetbaar en worden zowel vers als gedroogd gegeten. Ze hebben een rijke, zoete smaak en zijn een veelzijdig ingrediënt in tal van culinaire toepassingen, waaronder desserts, jam, en salades. Vijgenbomen gedijen in warme, zonnige omgevingen en hebben goed doorlatende grond nodig.

Andere mensen bekeken ook..

Bergamot in soort

Bergamot in soort

Citrus bergamia is een citrusvrucht die bekend staat om zijn olie, die wordt gewonnen uit de schil en veel wordt gebruikt in de parfum- en voedingsindustrie. De bergamia is een kleine boom die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Het wordt nu voornamelijk geteeld in Zuid-Italië, met name in de regio Calabrië, waar het een van de belangrijkste commerciële gewassen is. De vruchten van Citrus bergamia zijn klein en rond. Ze hebben een dunne, geelgroene schil en het vruchtvlees is zuur en bitter van smaak. Het meest opvallende kenmerk van Citrus bergamia is de productie van bergamotolie uit de schil van de vrucht. Bergamotolie wordt veel gebruikt in de parfumindustrie vanwege zijn frisse en licht kruidige geur. Het wordt ook gebruikt als smaakstof in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, vaak in Earl Grey-thee en diverse culinaire toepassingen.

Lees meer
Dwerglepeltjesboom

Dwerglepeltjesboom

Myoporum parvifolium is een groenblijvende struik die afkomstig is uit Australië. Deze variëteit staat bekend om zijn opvallende witte of roze bloemen en wordt vaak gebruikt vanwege zijn aantrekkelijke esthetiek en droogtetolerantie. De 'Rosa' of 'Pink' variant produceert overvloedige bloemen die in de lente en zomer bloeien en een prachtige aanvulling vormen op tuinen en landschappen. Naast zijn decoratieve waarde, gedijt Myoporum parvifolium goed in warme, droge omgevingen en is het een veerkrachtige en gemakkelijk te onderhouden plant.

Lees meer