Terug naar overzicht

Olijfboom - 32

Olea europaea

Olea europaea

De olijfboom is een groenblijvende boom die behoort tot de olijffamilie (Oleaceae). De boom is inheems in de oostelijke Middellandse Zee-regio, maar wordt tegenwoordig in veel delen van de wereld geteeld vanwege zijn veelzijdigheid en nuttige eigenschappen. Olijfbomen groeien traag en kunnen een indrukwekkende leeftijd bereiken, met sommige exemplaren die meer dan 1000 jaar oud zijn. Olijfbomen hebben kleine, smalle bladeren die zilverachtig groen van kleur zijn aan de bovenzijde en zilverachtig wit aan de onderzijde. De olijf wordt geoogst en gebruikt voor de productie van olijfolie, tafelolijven en andere culinaire toepassingen. De bladeren van de olijfboom hebben ook enkele medicinale toepassingen en worden soms gebruikt om thee van te maken. Olijfbomen zijn ook een populaire sierboom vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en de culturele betekenis die ze hebben in veel landen. Ze worden vaak gebruikt in landschapsontwerp en als decoratieve bomen in tuinen en parken.

Andere mensen bekeken ook..

Chinese Kumquat (laagstam)

Chinese Kumquat (laagstam)

Citrus japonica, ook bekend als de kumquat, is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De vrucht lijkt op een kleine ovale sinaasappel en heeft een heldere oranje kleur. In tegenstelling tot andere citrusvruchten heeft de kumquat een eetbare schil en een zure, bitterzoete smaak. De kumquat wordt vaak in zijn geheel gegeten, inclusief de schil, en wordt vaak gebruikt als decoratie in gerechten en drankjes vanwege zijn heldere kleur en unieke smaak. De vrucht is ook een goede bron van vitamine C en vezels. De Citrus japonica boom is een groenblijvende boom die in warme klimaten groeit. Het heeft veel zonlicht en regelmatig water nodig om goed te groeien. De kumquat bloeit in het voorjaar en de vruchten rijpen in de late herfst en winter.

Lees meer
Abelia

Abelia

Abelia grandiflora is een groenblijvende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De struik is inheems in China en wordt vaak gekweekt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. De Abelia grandiflora kan 1 tot 3 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die aan de onderkant lichter zijn van kleur. In de late zomer en herfst produceert de struik talrijke trompetvormige, geurende bloemen in tinten van wit, roze en lichtpaars. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. De Abelia grandiflora is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en kan groeien in een breed scala aan omstandigheden, van volle zon tot lichte schaduw. De struik groeit het best in goed doorlatende grond en vereist matig water geven. Snoeien kan worden gedaan in het voorjaar om de vorm en grootte van de struik te behouden. De plant wordt soms gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en aantrekkelijke uiterlijk.

Lees meer