Terug naar overzicht

Spekboom - 20

Portulacaria afra

Portulacaria afra

Portulacaria afra, ook wel bekend als de 'olifantspoot' of 'jadeplant', is een populaire vetplant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het is een makkelijke plant om te verzorgen. De plant heeft dikke, vlezige bladeren die lijken op kleine, ronde blaadjes. De bladeren zijn groen van kleur en worden roodachtig als ze worden blootgesteld aan meer zonlicht. De olifantspoot kan ook kleine, witte bloemen produceren, hoewel deze niet vaak voorkomen. Deze plant heeft niet veel water nodig en kan goed overleven in droge omstandigheden. Het is belangrijk om de grond volledig te laten drogen tussen het water geven door om wortelrot te voorkomen. De olifantspoot houdt van volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Af en toe snoeien kan helpen om de plant compact te houden en te voorkomen dat hij te groot wordt. Kortom, de olifantspoot is een ideale plant voor mensen die op zoek zijn naar een makkelijke en mooie kamerplant die weinig onderhoud nodig heeft.

Andere mensen bekeken ook..

Chinese Kumquat (laagstam)

Chinese Kumquat (laagstam)

Citrus japonica, ook bekend als de kumquat, is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De vrucht lijkt op een kleine ovale sinaasappel en heeft een heldere oranje kleur. In tegenstelling tot andere citrusvruchten heeft de kumquat een eetbare schil en een zure, bitterzoete smaak. De kumquat wordt vaak in zijn geheel gegeten, inclusief de schil, en wordt vaak gebruikt als decoratie in gerechten en drankjes vanwege zijn heldere kleur en unieke smaak. De vrucht is ook een goede bron van vitamine C en vezels. De Citrus japonica boom is een groenblijvende boom die in warme klimaten groeit. Het heeft veel zonlicht en regelmatig water nodig om goed te groeien. De kumquat bloeit in het voorjaar en de vruchten rijpen in de late herfst en winter.

Lees meer
Abelia

Abelia

Abelia grandiflora is een groenblijvende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De struik is inheems in China en wordt vaak gekweekt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. De Abelia grandiflora kan 1 tot 3 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die aan de onderkant lichter zijn van kleur. In de late zomer en herfst produceert de struik talrijke trompetvormige, geurende bloemen in tinten van wit, roze en lichtpaars. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. De Abelia grandiflora is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en kan groeien in een breed scala aan omstandigheden, van volle zon tot lichte schaduw. De struik groeit het best in goed doorlatende grond en vereist matig water geven. Snoeien kan worden gedaan in het voorjaar om de vorm en grootte van de struik te behouden. De plant wordt soms gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en aantrekkelijke uiterlijk.

Lees meer